Mandle zařazujeme mezi tzv. superpotraviny, obsahují totiž významné složky výživy ve velkém množství, a proto se také konzumují v omezené míře. Že jsou plné vitamínů, proteinů, složitých sacharidů a zdravých tuků, je známo spoustu let, ale bohužel si mandle a ořechy lidé spojují spíše s vánočním cukrovím, či s ne zrovna zdravým mlsáním u kávy při posezení v cukrárně.
Jejich plný potenciál teprve vyzní, dopřejete-li si je v původní podobě, nebo pouze šetrně namleté na mouku, případně ve formě mandlového oleje lisovaného za studena. Mandle jsou velmi bohaté na nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, neschází v nich základní minerály potřebné k výstavbě tkání a k zásadotvorným reakcím v organismu, jako je hořčík, vápník, zinek, železo, fosfor, měď, selen, draslík a mnoho dalších. Z vitamínů především vitamín E a skupina B, hlavně důležité B6 a B1, potřebné pro správné fungování a regeneraci mozku a nervové soustavy.
Nakupujte je výhradně z ověřených zdrojů
Ve specializovaných e-shopech se zdravou výživou, které nakupují mandle 1 kg z ověřených zdrojů, máte takříkajíc jistotu, že se dočkáte sladkých odrůd s nízkým obsahem tzv. amygdalinu. Jedná se o toxickou látku, která v žaludku vlivem kyseliny chlorovodíkové vytváří prudce jedovatý kyanovodík. U sladkých plodů je obsah amygdalinu velmi nízký, zhruba kolem desetiny procenta, což nemá prakticky žádný vliv na naše zdraví. Ty hořké ovšem vykazují mnohem vyšší obsah, přibližně pět procent. K závažnější otravě u dospělého člověka může dojít při konzumaci osmi až deseti takových kusů, u dětí již u pěti hořkých mandlí. Naštěstí je hořkost velmi nepříjemná, je velmi dobrým identifikátorem a nutí nás takové závadné plody odložit.
Hořké plody mandlovníku se snaží potravinářská inspekce podchytit včas, ale stává se, že v některém supermarketu na ně můžete narazit. Prodejny se zdravou výživou se o svůj sortiment potravin většinou starají lépe a mají větší přehled, co nabízí.